Faq categorieen

Alles over breiwol
Welke type vezels bevatten breiwol?

Garens kunnen worden gemaakt van vele soorten natuurlijke en synthetische vezels. Elke vezel heeft zijn eigen kwaliteiten en ze worden vaak gecombineerd om voordeel te hebben van de beste eigenschappen van alle kwaliteiten samen. Grove vezels heeft het voordeel dat het sterker is en slijtvast is en fijnere vezels bieden meer zachtheid en comfort. Hieronder volgt beknopte informatie over de voornaamste vezels:

Alpaca:
Alpaca is een natuurlijke vezel afkomstig van de alpaca en heeft een soortgelijke structuur als die van schapenwol. De vezel is zo zacht omdat hij een kleine diameter heeft, net als bij merinoswol. Alpaca is zacht, duurzaam, luxe en zijdeachtig. Garen van alpacavezels vilt en pilt niet zo snel en kan licht of zwaar zijn afhankelijk van hoe het gesponnen is. Hoewel het op schapenwol lijkt, is het warmer, prikt het niet en bevat het geen lanoline (wolvet) zodat alpaca van nature hypoallergeen is.

Mohair:
Deze vezel is afkomstig van angorageiten en wordt beschouwd als een luxe vezel. Garen van mohair is net zo warm als wol, maar veel lichter; het is duurzaam, laat zich gemakkelijk verven en vilt niet snel. Mohairvezels glazen zacht door de manier waarop ze het licht weerkaatsen. Hoewel mohair een harde vezel is, wordt het meestal gesponnen tot een luchtig garen, zodat kledingstukken kan mohair luchtig en prachtig zijn.

Scheerwol of wol:
Wolvezels komen van de vacht van een schaap en wol is een relatief grove vezel. Twee in het oog springende eigenschappen van wol zijn het feit dat wol warmte vasthoud en dat wol kan vilten – dit komt door de schubben op het oppervlak van de vezels. Afhankelijk van het schapenras kan wol er zeer verschillend uitzien.
Wol van het merinosschaap wordt beschouwd als de fijnste wol, die zacht en krullend is.

Merinowol:
Merinowol van het merinosschaap wordt beschouwd als de fijnste wol, die zacht en krullend is. Merino wol heeft meer vezels in het weefsel, waardoor het meer kleine luchtdeeltjes insluit en hierdoor goed isoleert    De meeste merinoswol komt uit Australië, Zuid Afrika en Zuid Amerika.

Zijde:
Zijde is een fijne en lange vezel die geproduceerd wordt uit de poppen van de motvlinder van zijderupsen. Hoewel de zijderups gecultiveerd is, wordt wilde of tussahzijde geproduceerd uit de poppen van de ongecultiveerde zijderupsen. De zijdevezel is een van de allersterkste natuurlijke vezels en geweldig om breigarens van te maken. Zijde laat zich ook erg goed mengen met andere vezels en vooral met wol. Zijde laat zich ook goed verven met natuurlijke verfstoffen.

Katoen:
Katoen is de vezel die rond de kernen van de katoenplant wordt aangetroffen en het bestaat bijna volledig uit cellulose. Katoen is meestal wit van kleur, maar er zijn ook groen en bruine varianten. De katoenvezel wordt meestal tot (dun) garen gesponnen en er wordt zacht en ademende textiel van gemaakt dat zeer geschikt is voor zomerkleding en accessoires. Het is minder sterk dan zijde of linnen, maar sterker dan wol.

Gemerceriseerde katoen:
Gemerceriseerde katoen is katoen die een speciale behandeling heeft ondergaan. Deze behandeling geeft katoen een prachtige glans zodat dit katoen een chiquere uitstaling heeft dan gewone katoen. Het is ook sterker, laat zich gemakkelijker verven en is beter bestand tegen meeldauw. Het is ook meer vormvast dan ‘reguliere’ katoen.

Linnen:
Linnen is een vezel die gewonnen wordt uit de stelen van de vlasplant en hij is sterker dan de meeste andere vezels. De linnenvezel is relatief zacht, recht en glanzend en wordt steeds mooier als hij ouder wordt. Linnen is nog comfortabeler dan katoen bij hoge temperaturen omdat het vocht goed opneemt en snel weer droogt.

Polyamide:

De polyamidevezel, meer bekend onder de naam nylon, is heel sterk, duurzaam, licht en gemakkelijk in onderhoud (kan gewassen en gedroogd worden in de machine) en elastisch, zodat hij perfect combineert met andere vezels voor het maken van duurzame garens, zoals sokkengaren.

Andere gebruikte vezels zijn: acryl, viscose en polyester. Acryl kan de eigenschappen van wol zeer sterk benaderen. Polyester wordt net zoals polymide gebruikt.


Wat is superwash ?

Superwash wol is een wolproduct dat behandeld is zodat het machinewasbaar is. Veel mensen werken liever niet met wol omdat het kan krimpen bij het wassen (dit kunt u ook expres doen, dan vilt u de wol) en superwash wol kunt u gebruikt zonder deze zorgen.


Wasvoorschriften

"

Algemene wasvoorschriften voor garens

 • Was kledingstukken in een ruime hoeveelheid water en was ze indien mogelijk apart. Laat het kledingstukken nooit in het water weken.
 • Was donkeren kleuren apart. Donkere kleuren bevatten vaak een overschot aan kleurstof; het is daarom belangrijk om het kledingstuk apart te wassen en te spoelen tot het water helder is – zo voorkomt u dat een eventueel overschot aan kleurstof afgeeft op andere kleuren.
 • Gebruik uitsluitend een wasmiddel geschikt voor wol en andere fijne wezels of een wasmiddel zonder bleekmiddel en met een neutrale pH-waarde.
 • Breng altijd het kledingstuk in vorm en laat het plat liggend drogen. Het is belangrijk dat een kledingstuk nooit direct in de zon ligt te drogen.
 • Laat natte kleding nooit hangend laten drogen. Vermijd een ondergrond die vocht opneemt of vasthoudt, zoals bijvoorbeeld handdoeken. U riskeert dan dat het kledingstuk kleur afgeeft en zijn natuurlijke elasticiteit verliest.
 • Let op dat kledingstukken met bijzondere ""zware"" technieken (zoals kabels) kunnen uitrekken tijdens het dragen of in de was als zij niet vast genoeg zijn gebreid. Maak vooraf altijd een proeflapje, was het lapje, laat het volledig drogen en meet dan of de stekenverhouding klopt. Dit is wat extra werk, maar zo komt u niet voor nare verrassingen te staan.

Alpaca, mohair, zijde en onbehandelde wol:

 • Handwas 30ºC (lauw).
 • Laat het wasmiddel volledig oplossen voordat u het kledingstuk toevoegt.
 • Het kledingstuk voorzichtig in het water wassen, niet wrijven of wringen!
 • Grondig uitspoelen met schoon lauw water (niet koud).

Katoen, linnen en gemengde kwaliteiten:

 • Was altijd in de machine op 40ºC of 60ºC afhankelijk van de instructie op de wikkel. Wordt het kledingstuk verkeerd of te koud/warm gewassen, dan kunnen de kleuren uitlopen. Gebeurd dit toch, probeer dan om het kledingstuk nog een keer op de juiste temperatuur te wassen.
 • Gebruik niet teveel wasverzachter.
 • Gebruik een wasprogramma met voldoende spoeltijd.
 • Katoen kan krimpen tijdens het wassen, dus meet het kledingstuk voor het wassen om het daarna goed in vorm te kunnen brengen.
 • Niet drogen in de wasdroger.

Merinoswol en andere Superwash behandelde wolgarens:

 • Superwash behandelde wol kan gewassen worden in de wasmachine op het wolwasprogramma / fijne wasprogramma (dus niet wassen met de gewone bonte was!).
 • Gebruik altijd een speciaal wolwasmiddel en gebruik nooit wasverzachter.

Wol en zijde:

 • Over het algemeen, behalve als het garen Superwash behandeld is, raden wij altijd af om wol en zijde te wassen in de machine, omdat zelfs een wolprogramma kan veroorzaken dat een kledingstuk zijn vorm verliest of, erger nog, gaat krimpen. Kwaliteiten die zijde bevatten, kunnen ook hun kleur verliezen.
 • Rol het kledingstuk in een handdoek en druk voorzichtig het vocht uit – niet wringen of persen. Als u wel in de machine wast, centrifugeer dan op een lage snelheid en in een kussenhoes.
 • Droog wol nooit in de wasdroger, want kleding van wol zal hierdoor krimpen!
 • Onregelmatigheden in het kledingstuk zullen meestal verdwijnen na het wassen of licht stomen.
 • Denk erom nooit druk uit te oefenen op het kledingstuk, niet als het nat is en ook niet als het droog is. Gebruik nooit een stoomstrijkijzer op structuurpatronen, kabels enz. Gebruik nooit een strijkijzer met stoom op zijde.
 • Stoom heel zacht en voorzichtig met een vochtig doekje tussen het werk en het strijkijzer. Let op! Nooit het kledingstuk persen!
 • Twijfelt u of uw garen in de wasmachine gewassen kan worden? Brei dan een proeflapje van een restje van het garen en test hiermee hoe het garen reageert op wassen, drogen, strijken, enzovoort.

"


Toon Meer >>
Algemeen
Wie zijn wij?

"

Elena komt uit Rusland en is een echte krak als het op haken en breien op aankomt.

Haar man stimuleerde haar om van haar hobby haar beroep te maken en zo opende zij haar wolwinkel nu bijna 5 jaar geleden.

Van een kleine winkel met enkele bolletjes breiwol is het nog altijd een kleine winkel maar met een enorme voorraad. Ons magazijn is zo'n 300m² en zit nokvol.

Meer dan 5.000 verschillende referenties en groeit nog maandelijks. Je mag dus gerust stellen dat we de grootste breiwolwinkel zijn uit de zeer weide omgeving.

Wij hebben een klantenbestand verspreid over heel Europa. Dagelijks worden er pakjes verstuurd naar Nederland, Frankrijk, Luxemburg,Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland, Italië,....

Elena staat de klanten met raad bij voor alle breiwerken.  

Ons motto :  breien of haken niet duur moet zijn, maar vooral leuk en betaalbaar.

"


Hebben jullie alles in voorraad?

Ja, alles wat u online ziet is in voorraad.

Het is natuurlijk altijd mogelijk dat bepaalde kleuren niet meer voldoende in voorraad zijn. In dit geval stellen wij u steeds een alternatief voor of wordt de leveringstermijn enkele werkdagen verlengd. In beide gevallen wordt u steeds op de hoogte gebracht.


Online winkelen
Hoe kan ik online betalen?

"

Betalen kan via onderstaande betaalwijzen :

SOFORT Banking (overschrijving/overboeking voor vele alle Europese landen) SOFORT Banking is een eenvoudige en veilige betaalwijze die in verschillende Europese landen gebruikt wordt. Betalen gaat eenvoudig via internetbankieren.

iDEAL (Nederland) Met iDEAL kunt u vertrouwd, veilig en gemakkelijk uw online aankopen afrekenen. iDeal is direct gekoppeld aan uw internetbankierprogramma. U kunt dus afrekenen in uw vertrouwde internet betaalomgeving. Als internetbankierder kunt u rechtstreeks gebruik maken van iDeal. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden. Momenteel zijn de volgende banken aangesloten bij iDeal: ING, ABN bank, ASN bank, SNS bank, Frieslandbank, Rabobank, Triodos bank, Regiobank, Van Lanschot Bankiers en KNAB.

Bankcontact/MisterCash (België) Met Bankcontact/MisterCash kunt u vertrouwd, veilig en gemakkelijk uw online aankoop bij ons afrekenen via uw Belgische bankrekening.

CreditCard (alle landen) Betaal met uw creditcard: VISA, Mastercard, American Express en Discover Network.

Online betalen verloopt via de beveiligde verbinding met Mollie.

"


Hoeveel bedragen de transportkosten?

Op deze pagina vindt u alle transportprijzen

https://www.elenaswolwinkel.be/nl/content/transportkosten.html


Winkel te Zele
Waar is jullie winkel gevestigd?

"

Ons adres :

Ommegangstraat 32

9240 Zele

België

Zele ligt aan de E17 tussen Antwerpen en Gent.

Vanuit Antwerpen is dit ongeveer 30 minuten met de auto vanuit Gent zo'n 25 minuten.

"


Hoe kan in betalen?

In de winkel kan u betalen in cash of met uw bankkaart.


Wat zijn jullie openingsuren?

Klik HIER voor onze openingsuren